Det er normalt for nyfødte børn at sove det meste af tiden i de første 1-2 uger efter fødslen. Forældre bør ikke bekymre sig, hvis deres nyfødte sover meget, men de bør være opmærksomme på, om barnet får nok at spise. Det er også vigtigt for forældrene at få nok søvn, så de kan tage sig af deres nyfødte barn og amning.

Ligesom voksne har alle nyfødte forskellige søvnrytmer. Nogen sover længere stræk på 2-3 timer, for derefter at vågne for at spise. Andre sover bare 20 minutter ad gangen, som kan være meget frustrerende for forældre.

Det er også vigtigt at bemærke, at nyfødte har et stort behov for tæt fysisk kontakt og at blive holdt, hvilket kan gøre det svært for dem at falde i søvn på egen hånd. Det er grunden til, at mange forældre vælger at bruge metoder som f.eks. at sove sammen eller bære baby rundt, for at hjælpe deres nyfødte med at sove bedre.

Facts om babys søvn

  • Spædbørn fødes uden døgnrytme. De første måneder af livet, sover og vågner de on/off hele døgnet igennem.
  • Baby kender ved fødsel ikke forskel på nat og dag, men det kan man lære dem ved at sørge for mørke, når det er aften og nat og mere stilhed. Barnet skal selvfølgelig have mad og ren ble, når det trænger, men prøv at holde natten så kedelig og stilfærdig som muligt. Når baby er omkring 1-2 måneder, begynder søvnen at ligne dagslure og nattesøvn.
  • Baby sikrer sin overlevelse ved at vågne om natten. Fra barnet er 0-4 måneder har det brug for adskillige måltider i løbet af natten, fra 4 til 8-9 måneder bliver der gradvist færre, men behovet er der stadig. Tommelfingerreglen er, at mængden af natamninger bør være aftagende, fra barnet ikke længere har ernæringsmæssigt behov for natamning.
  • Spædbørn holder ikke af søvnen fra fødslen. Når de er trætte, bliver de hellere overtrætte, end de lægger sig til at sove selv. De har brug for hjælp fra de voksne til at finde roen.
  • Babyer og småbørn er afhængige af at få trøst og omsorg for at falde til ro. Når spædbarnet græder, øges stressniveauet. Spædbarnet kan endnu ikke selv regulere sine følelser og finde roen igen, viser studier.
  • Studier viser også at babyer har lavere stressniveau og sover bedre, når forældrene reagerer omsorgsfuldt på barnets gråd ved sengetid.
  • Små børn har brug for 10-12 timers nattesøvn hver nat. Det gælder, fra barnet er omkring 2 måneder og frem til skolealderen. Dertil kommer flere lurer til det yngre barn.
  • Babyer og småbørn sover i natlige søvncyklusser på 45-90 min.
    I hver søvncyklus er der små opvågninger, som barnet skal læres at sove videre fra. Nogle spædbørn vil i de tilfælde bede om samme putterutine igen, før de kan falde i søvn.
    Fx ved amning, flaske, at ligge oven på en forælder eller blive hoppet rundt med.
  • Omkring 3-4 måneders alderen kan man begynde at påvirke babys sovevaner.
    Her kan der introduceres gode putterutiner, hvor barnet i tryghed kan øve sig i at falde i søvn i sin seng selv.
  • Børn forventer, at omgivelserne er, som da de faldt i søvn, når de vågner om natten.
    Ligesom voksne gør. Falder barnet i søvn på arm, vil mange blive forvirrede og kalde, når de opdager, situationen er forandret under let opvågninger, og så vågner de mere op. Nogle børn vil i de tilfælde bede om samme putterutine igen, før de kan falde i søvn.
  • Babyer og vuggestuebørn bør helst ikke vækkes af luren om dagen.
    Så øges stresshormonerne, og barnet får sværere ved at falde i søvn om aftenen.
  • Uanset alder skal børn være mætte, rolige og trygge for at kunne falde i søvn.

Hvor meget skal en baby sove?

Nyfødte (1-4 uger gammel): I den første manede sover baby oftest korte perioder på 2-4 timer døgnet rundt. I alt sover en nyfødt ca.15-18 timer, men ingen spædbørn er ens.

Baby (1-3 måneder): Barnet kan nu sove op til 3 timer sammenhængende ad gangen og begynder at have længere vågentid i dagtimerne. Babyen sover i gennemsnit ca.14-15 timer.

Baby (4-5 måneder): Barnet kan nu sover op til 4-5 timer sammenhængende om natten og 3-4 lure om dagen.

Baby (6-12 måneder): I starten af perioden sover baby ca. 3 dagslure og overgå senere til 2 sidst i perioden. Det 1-årige barn kan sove op til ca. 6 timers sammenhængende søvn. Barnet sover stadig ca. i omegnen af 14-15 timer i døgnet.

Men husk ingen babyer er end og det samme gælder deres søvn.

Tips og gode råd til at få babyen til at sove

  • Følg babyens egen rytme og læg det til at sove, når det viser tegn på træthed. De første 3 mdr. kan babyen ikke holde til at være vågen mere end 1,5-2 timer i streg. Vær opmærksom på at få baby lagt, inden den bliver overtræt.
  • Det hjælper ikke at holde babyen vågen om dagen, for at sove mere om natten. Oftest sover babyer bedst om natten, hvis de sover godt om dagen og bliver lagt før de bliver overtrætte.
  • Opret et godt sovemiljø for din baby. Sørg for et mørkt køligt rum uden alt for meget lys og larm.
  • Spædbørn under 6 mdr. skal altid sove på maven for at undgå vuggedød. Men de kan have glæde af at sove hos en af forældrene, så længe de selv er vågne.
  • Lav gode putterutiner, sænk aktiviteten, giv nattøj på, syng evt. en lille sang og nogen bader baby for sengetid, for at få dem til at slappe godt af inden sengetid. Sundhedsstyrelsen anbefaler man sover med sit barn frem til 6 mdr., for at forebygge vuggedød.

Kilder:

Sundhedsstyrelsen, ”Sunde Børn”. 2021

Philbrook, L. E. & Teti, D. M. (2016a). Bidirectional associations between bedtime parenting and infant sleep: Parenting quality, parenting practices, and their interactions. Journal of Family Psychology: 30(4), 431–441.

Philbrook, L. E., & Teti, D. M. (2016b). Associations between bedtime and nighttime parenting and infant cortisol in the first year. Developmental Psychobiology, 58(8), 1087-1100.

Har I brug for hjælp til at etablere gode søvnrutiner eller hjælp til at ændre dårlige søvnvaner, så book en tid hos vores sundhedsplejerske Trine Estrup på +45 93105023.

Vil du have en privat sundhedsplejerske?

Kontakt os, hvis du gerne vil starte et forløb med en privat sundhedsplejerske, der kan hjælpe og støtte før og efter fødslen.

TRINE ESTRUP

Sundhedsplejerske